Заключителни дейности по НП „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“ 2023г., Модул 1


Една от важните задачи на българското образование е да спомага за изграждането на стабилна ценностна система у подрастващите, в която патриотизмът заема особено място. 

Към края на учебната 2023-2024г. учениците от ПГЕ на ОбУ “Васил Левски“ реализираха заключителните дейности по НП „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“ 2023г., Модул 1.

Във връзка с опознаване и изразяване на почит и уважение към загиналите войни и  военните паметници с местно значение, учениците  и техните ръководители положиха венец пред Паметната плоча на  Военния клуб с имената на 300 загинали бургазлии във войните за национално обединение.

За да допълнят своите познания за героизма на Двадесет и четвърти пехотен черноморски полк, участниците по дейностите посетиха и  Регионалния исторически музей -Бургас- на тема „Урок по родолюбие“. Беседата, която ни беше поднесена впечатли с интересните факти за участието на полка във войните за национално обединение: Балканската война (1912 – 1913) полкът е част от Втора бригада на Трета пехотна балканска дивизия. През Междусъюзническата война (1913) остава в същата организационна структура и води боевете. През Първата световна война (1915 – 1918) полкът влиза в състава на 1-ва бригада от 3-a пехотна балканска дивизия (Втора армия). През Втората световна война взема участие във втората фаза на заключителния етап на войната.                                                      Докосване до музейните експонати и бойната слава на българската армия са дейности,  засилващи  усещането за принадлежност към общността на училището, населеното място и държавната ни граница и възпитава признателност у подрастващите граждани на Република България.

Архив