Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия


stop2019

На 18 ноември 2022 г. се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.
Учениците от УС при ОбУ“Васил Левски“ още в началото на деня раздадоха тематични стикери на своите учители и съученици, свързани със отбелязване на събитието.
Тематична изложба, посветена на седмицата по БДП: „Аз спазвам правилата за движение“, бе подредена в фоайето на училището още на 17.11.2022г.
Децата от ПГ-5г. и ПГ-6 демонстрираха знанията си за пътните знаци и показаха как се пресича пешеходна пътека на площадката по БДП в двора на училището. Учениците от начален етап почетоха загиналите при пътнотранспортни произшествия, като поднесоха цветя на пешеходната пътека, в близост до ОбУ“Васил Левски“.
Учениците от прогимназиален етап се включиха в инициативата с рисунки на пътните знаци върху асфалт, както и начертаха елементите на пътя върху площадката по Безопасност на движението.
Гост на учениците от гимназиален етап бе г-жа Даниела Димитрова – медицинска сестра при ОбУ“Васил Левски“, която се включи в демонстрацията на оказване на първа долекарска помощ на пострадали при пътнотранспортно произшествие.

Архив