НП „България – образователни маршрути“


Модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“

На 20.05.2024 г. се проведе последната от заложените дейности по НП „България – образователни маршрути“, модул „Културните и научните институции като образователна среда“. Ученици от начален етап на ОбУ“ Васил Левски“ посетиха Музей на розата – гр. Казанлък, където се запознаха с историята на българското производство на маслодайни рози и традициите свързани с него. След емоционалното преживяване се отправиха към исторически музей “Искра”, а там се докоснаха до историческото наследство на Казанлъшкия регион. Естественото продължение на пътешествието в Долината на тракийските владетели беше интригуващото разглеждане на Тракийската гробница.

Пътуването остави трайни впечатления у учениците и стимулира техния интерес към  историята и културата на България.

На 27.04.2024 г. се проведе втората заложена дейност по НП „България – образователни маршрути“, модул „Културните и научните институции като образователна среда“. Ученици от начален етап на ОбУ“ Васил Левски“ посетиха Държавен куклен театър Бургас. Те с интерес се насладиха на постановката „ Прасето, което искаше да стане принцеса“. След емоционалното куклено представление посетиха галерия Георги Баев и се запознаха с творчеството му  и с неговия изключителен принос към изкуството. В приятна обстановка, в създаденото за целта арт – ателие те също показаха своите творчески и креативни умения.

Във връзка с реализиране на планираните от училището дейности по НП „България – образователни маршрути“, модул „Културните и научните институции като образователна среда“ на 21.10.2023 г. се проведе организирано пътуване до Бургас и запознаване с историята и традициите на родния град. За целта учениците посетиха Природонаучен, Етнографски  и Археологически музей. А за финал гледаха 3D филм, за откритията на Айнщайн в  Планетариум Бургас. Удоволствието от вълшебствата на миналото и погледа през призмата на историята заредиха учениците с много емоции. Те успяха да се насладят на  изкуството и културата, които формират нашата идентичност, и обогатиха своите знания.

Архив