21 юли да бъде обявен за Международен ден на Приобщаването


Picture1

18-07-21 Pres release 50 YRS SPECIAL OLYMPICS CELABRATION IN BULGARIA_BG final

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОВОД 50 ГОДИШНИНАТА
ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС
21 ЮЛИ 2018, НАЦИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ИНСТИТУТ, СОФИЯ

03_DeputyMinister Sacheva

Приветствам инициативата 21 юли да бъде обявен
за Международен ден на Приобщаването –
Цвета Караянчева, председател на 44то Народно събрание

На 21 юли 2018 Спешъл Олимпикс България отбеляза 50-та годишнина от създаването на Спешъл Олимпикс с официален прием в Националния археологически музей в София. Близо 100 атлети, техните семейства, треньори, държавни и академични лица, представители на спортни федерации и клубове, партньорски организации, лекари, спонсори и журналисти уважиха празника.

Спешъл Олимпикс получи поздравления от Президента на РБългария г-н Румен Радев, Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, Председателя на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта г-н Славчо Атанасов, Президента на РБългария Петър Стоянов (1997 – 2002), Заместник-министъра на образованието и науката г-жа Деница Сачева, Председателя на Държавната агенция за защита на детето г-жа Елеонора Лилова, Председателя на Българския олимпийски комитет г-жа Стефка Костадинова, представителя за България на УНИЦЕФ д-р Джейн Муита, ректора на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев.

04_SO BG Team

Церемонията бе открита от Диана Банчева (Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България) с представяне на вдъхновяващата история на създателя на Спешъл Олимпикс Юенис Кенеди Шрайвър.

“Днес ние, заедно с вас, се присъединяваме към глобалната инициатива на Спешъл Олимпикс за обявяването на 21 ЮЛИ ЗА МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРИОБЩАВАНЕТО, каза г-н Храбър Натов, новият председател на Спешъл Олимпикс България.

 

05_18-07-21 SO Bulgaria Families

 

В рамките на глобалната кампания ПРИОБЩАВАНЕТО Е РЕВОЛЮЦИЯТА, Спешъл Олимпикс България стартира страница на български език с ОБЕТ ЗА ПРИОБЩАВАНЕТО и покани всеки да се присъедини към инициативата срещу дискриминацията на хора с интелектуални затруднения: http://sobg.prosport-bg.net/page/1916/Revolution/.

Повече за кампанията: http://sobg.prosport-bg.net/news/646/

“Гордея се с това, че съм част от Спешъл Олимпикс и съм избран да бъда в управителния съвет. Това е нова отговорност, с която вярвам, че ще се справя, защото всички са съпричастни и всеки помага на всеки да се развива“, каза Виктор Христов, представител на атлетите в новия Управителен съвет по време на своето изказване.

Заедно с атлетите на Спешъл Олимпикс България, заместник министърът на образованието и науката г-жа Деница Сачева се обърна към присъстващите на церемонията с обещание за продължаване на ползотворното партньорство със Спешъл Олимпикс по програмите за приобщаване в училищата.

“Тук съм не като официален гост, а като приятел“, каза тя.

„Надявам се, че и в бъдеще „Спешъл Олимпикс“ ще продължи да насърчава, подкрепя и предоставя възможности на всички атлети да демонстрират своите умения, смелост и воля за победа както на спортната арена, така и за по-добра социална реализация в обществото.
Приемете моите най-сърдечни пожелания по случай 50-ата годишнина на движението „Спешъл Олимпикс“ – написа президентът Румен Радев в своя адрес.

„… възможността за пълноценен живот на всеки човек е мерилото за зрялост на обществото и уседналост на държавата. Развитието на 27 спорта и тренировките на повече от 6000 атлети с интелектуални затруднения са безспорни успехи и ярко доказателство за полезността на Вашата дейност. Приветствам инициативата 21 юли да бъде обявен за международен ден на приобщаването“ – Цвета Караянчева, Председател на 44то НС.

„С душа и сърце подкрепям глобалната инициатива за обявяване на 21 юли за МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРИОБЩАВАНЕТО и Декларацията за достъп до спорта. Поздравявам най – топло българските атлети от Спешъл Олимпикс и бих искал да благодаря на ръководството, в лицето на г-н Христозов за всеотдайните им усилия в подкрепа на каузата Спешъл Олимпикс. Моля да предадете моите най – сърдечни поздрави и уверения в искрено приятелство и подкрепа на президента на Спешъл Олимпикс Интернешънал д-р Тимъти Шрайвър. Желая му от сърце много здраве, сили и кураж, за да продължи благородното дело!“ – президентът Петър Стоянов (1997 – 2002).

В контекста на 50-та годишнина от създаването на Спешъл Олимпикс, д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България припомни емблематични моменти от почти 25-годишните усилия и постигнатите успехи в България за създаването на приобщаваща среда за хората с интелектуални затруднения в училище, на работното място и спорта.

Г-жа Сузи Жунди Рифай приветства гостите от името на семействата на атлетите на Спешъл Олимпикс. Дъщеря й Нина започва развитието си в спорта в Спешъл Олимпикс Сирия. В момента тя тренира езда и плуване в Спешъл Олимпикс България.

„С дълбоко уважение се присъединявам към Вашия празник – 50-тата годишнина от създаването на движението Спешъл Олимпикс, респектиран от историята и постиженията му… за развитието на спорта на хората с интелектуални затруднения в България, както и за разширяването на достъпа на хората с увреждания до спорт. Поздравявам Ви за стартирането на глобалната инициатива за обявяването на 21 юли за международен ден на приобщаването“ – Славчо Атанасов, председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

09_GlobalDayofINclusion

„Важността на Вашата дейност в нашата страна личи от подкрепата, която получавате от партньорите си и от българските общини, присъединили се към Декларацията за достъп до спорта. Държавната агенция за закрила на детето също е свързана с Вашето движение. Агенцията се гордее с отличията на Велико Великов – член на националния детски консултативен орган – съвета на децата, покорил Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в САЩ, с два златни медала… Вярвам, че ще продължите да надграждате своята дейност, а държавните институции ще Ви подкрепяме, за да създадем заедно по – добри условия и възможности за развитие на всички деца и техните семейства“ – Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

“На 27 Юни 2011 година в Атина международното движение Спешъл Олимпикс и УНИЦЕФ подписаха меморандум за разбирателство, който има за цел да консолидира нашата отдаденост за защита на правата и достойнството на децата с увреждания, както и за тяхното приобщаване. УНИЦЕФ в глобален мащаб, както и в България, потвърждава ангажираността си с тази кауза” – д-р Джейн Муита, Представител на УНИЦЕФ в България.

„Едно изключително благородно и хуманно начинание навършва половин век от своето създаване. Поздравления за 50-та годишнина на Спешъл Олимпикс! Специални поздравления и за Спешъл Олимпикс България и за тези, които през годините съдействат с апостолска страст и непримиримост за разширяване достъпа на хората с увреждания до спорт и физически занимания. Благодаря ви за тази активна социална ангажираност, с която винаги сте се отличавали като нестандартни, различни и полезни за обществото. Това са много ценни качества и от сърце ви желая да ги запазите и предадете на следващите поколения, защото точно те, от край време са в основата на прогреса и развитието на човечеството“ – Стефка Костадинова, Председател на Български олимпийски комитет.

Историята и традициите на Спешъл Олимпикс са изключително вдъхновяващи… Спешъл Олимпикс постига устойчиво развитие, променя нагласи и стереотипи в обществото, изгражда все по-широка подкрепа в световен мащаб. Макар и с по-кратка история на съществуване, Спешъл Олимпикс България утвърди своя обществен авторитет. Националната спортна академия „Васил Левски“ също е активен участник в този важен социален процес. Със своите учебни програми по Адаптирана физическа активност и спорт за хора с увреждания, със създадените методики и добри практики от реализирани многобройни проекти и спортно-състезателни дейности Академията безусловно подкрепя развитието на спорта за хора с интелектуални затруднения. ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!“ – проф. д-р Пенчо Гешев, ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“.

Колективът и децата на Детска градина № 59 „Елхица“ в София също поздравиха Спешъл Олимпикс за годишнината.

ОСВЕТИ ПРИОБЩАВАНЕТО. България се присъедини и към кампанията ОСВЕТИ ПРИОБЩАВАНЕТО в рамките на глобалните чествания на 50-та годишнина от създаването на Спешъл Олимпикс и сградата на Националния археологически музей бе осветена в ЧЕРВЕНО на 21 юли 2018.

По време на глобалната кампания на 20 и 21 юли 2018 забележителни обществени сгради, стадиони и архитектурни обекти по света бяха осветени в червено в подкрепа на ПРИОБЩАВАНЕТО като проява на толерантност, уважение и празнуване на различията. Вълна от снимки с #LightUpForInclusion бяха споделени в социалните медии.

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС НАВЛИЗА В СЛЕДВАЩИТЕ 50 ГОДИНИ С ПОДНОВЕНА ЦЕЛ: ДА СЛОЖИ КРАЙ НА ДИСКРИМИНАЦИЯТА СРЕЩУ ХОРА С ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ЗАТРУДНЕНИЯ И ДА СЪЗДАДЕ ПРИОБЩАВАЩИ ОБЩЕСТВА

50-та годишнина от създаването на Спешъл Олимпикс бе отбелязана със събития по целия свят, но най-тържествените бяха в Чикаго, където на стадиона Солджър Фийлдс се провеждат първите игри на Спешъл Олимпикс на 20 юли 1968.

На 17 – 20 юли се проведе първият Спешъл Олимпикс Обединен футболен турнир. В него участваха 24 отбора (8 – в категория жени и 16 – в категория мъже), включващи хора с и без интелектуални затруднения от целия свят.

На 20 юли Спешъл Олимпикс запали и първия Вечен Огън на надеждата на Спешъл Олимпикс пред стадиона Солджър Фийлд. Този огън е символ на мисията на организацията – приобщаването на хора с интелектуални затруднения.

На 21 юли бе отбелязан и СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРИОБЩАВАНЕТО на Солджър Фийлд като семейно събитие, открито за всички жители на Чикаго и посетители от цял свят, празнуващи 50-годишнината на Спешъл Олимпикс. По-късно същата вечер Спешъл Олимпикс бе домакин и на Музикален фестивал на приобщаването (Inclusion Fest Concert) в амфитеатъра на Нордърли Айлънд, в който участваха световно признати музикални състави.

07_50th-Unified Cup